critica

Este destul de greu sa faci fata criticilor, insa daca iti doresti sa ai parte de succes in viata – atat in cea profesionala cat si in cea personala – este important sa stii sa accepti asa ceva. A asculta parerea oamenilor te poate ajuta sa iti imbunatatesti relatiile, performanta academica si satisfactia profesionala.

Criticismul este un termen folosit pentru a judeca sau a evalua pe cineva sau ceva, indiferent ca e bine sau rau si poate sa apara din partea oricui: a familiei, a colegilor sau a prietenilor. Criticismul constructiv ne poate ajuta sa ne castigam valoarea interioara si ne determina sa avem mai multa incredere in oamenii de langa noi. Pe de alta parte, criticismul distructiv – cel in care apar poate si jignirile – implica acuzarea oamenilor si scoaterea in evidenta a greselilor pe care o persoana le face. Indiferent daca criticismul este de ajutor sau este umilitor, exista unele metode pe care le poti adopta ca sa-i faci fata.

Ce poti face?

Asculta. Incearca sa iti dai seama daca critica care iti este adusa este constructiva sau pur si simplu nepoliticoasa. Poate te vei simti ranit atunci cand partenertul/a va spune ca esti o persoana care controleaza, insa faptul ca ti se zice acest lucru inseamna ca te ajuta sa iti schimbi comportamentul si ai putea salva relatia. Critica este de mare ajutor, si ar trebui sa asculti, sa tii cont si sa inveti din ceea ce iti spun oamenii.

Nu o lua personal. Incearca sa te concentrezi asupra lucrului care este criticat. O critica de nota 7 nu reflecta personalitatea ta de nota 10.

Recunoaste adevarul. Daca cineva te critica si chiar are dreptate sa o faca, nu-i oferi scuze, ci incearca sa iti  recunosti vina. Asta nu te va face doar sa te simti mai bine, ci te va pune intr-o lumina pozitiva in fata celuilalt. Asumandu-ti comportamentul iti vei consolida relatia cu persoana respectiva.

De Admin

2 comentarii la „Cum sa faci fata criticilor?”
  1. Marea majoritate a celor care aleg sa critice o persoana, fac asta doar pe baza unor anumite considerente si nici macar nu cunosc personal respectiva persoana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *