caini

cainiDiabetul devine o problema de nivel mondial iar cel mai bun prieten al omului- cainele- ar putea fi in stare sa ne ajute intr-o astfel de situatie. Un doctorand de la Universitatea Dalhousie, foloseste caini collie pentru a afla daca cainii sunt in stare sa detecteze diabetul.

Caini au o acuratete de 100%

Nu ar trebui sa fim chiar atat de suprinsi. In afara de a fi rece, umed si adorabil, nasul unui caine este destul de puternic. Un expert in capacitatea cognitiva a cainilor, Alexandra Horowitz, de la Barnard College, a explicat ca „cainii au cu cateva milioane de senzori mai multi pe suprafata nasului, avand deci mai mult decat au oamenii”. Astfel, s-a demonstrat ca un caine poate detecta mirosul unei lingurite de zahar intr-un bazin olimpic de inot fata de acelasi bazin care nu avea nicio urma de zahar. De asemenea, cainii collie sunt extrem de faimosi pentru munca lor etica de care dau dovada.

Astfel, Canada are noua astfel de caini care lucreaza in cazuri cu diabet. Cainii monitorizeaza momentul in care nivelul de zahar din sange scade prea mult, astfel ca intervin in salvarea vietilor oamenilor. De exemplu, acestia sunt antrenati sa alerteze o persoana, sa apese butonul de urgenta sau sa aduca un kit medical pentru diabetici. Exista o multime de povesti despre caini care au salvat oamei diabetici, insa exista prea putine dovezi stiintifice in acest sens.

Service Dog Central sustine ca aproape 15% din caini pot prezice imediat o criza si pot face acest lucru cu aproximativ 10-20 de minute inainte ca aceasta sa aiba loc. Din moment ce oamenii de stiinta inca nu sunt siguri de ce cainii pot prezice aceste crize, exista unele teorii care ar putea explica aceasta manifestare: 1- cainii se bazeaza pe miros; 2- exista anumite semnale electrice si 3- exista anumite schimbari minore in comportamentul celui care sufera de diabet. Vestea buna consta in faptul ca, cainii pot fi dresati sa raspunda si sa reactioneze la crizele de diabet.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *