carte

Cartile care au schimbat lumea

carteChiar si la aproape 200 de ani dupa ce a fost scrisa, Biblia a reusit sa determine conversia intregului Imperiu Roman de la pagani la crestini.

Biblia

Din acel moment, crestinismul a devenit cea mai mare religie unica din lume- 2,1 miliarde de adepti. Cel mai vechi dar si cel mai mare grup este reprezentat de Biserica Romano-Catolica, care cuprinde 1,05 miliarde de membri, un numar egal cu adeptii celorlalte grupuri crestine. Biblia cuprinde doua carti: Vechiul si Noul Testament.

Coranul

Coranul reprezinta cartea sfanta a religiei islamice. Fondatorul islamului, Mohammed, a spus discipolilor sai ca a primit revelatii de la ingerul Gabriel. Aceste revelatii constituie baza Coranului, iar dupa moartea lui Mohammed, Coranul a fost scris numai din viu grai- abia dupa 20 de ani de la moartea sa, au fost colectate si scrise spusele sale. Musulmanii considera Coranul ca fiind ultimul cuvant pe care Dumnezeu l-a zis poporului.

Summa Theologiae- Toma de Aquino

Lucrarea a fost scrisa cu intentia de a fi un manual pentru incepatori, deoarece a cuprins o compilatie a principalelor invataturi teologice ale vremii. Cuprinde o serie de motivatii pentru fiecare din elementele credintei catolice. A devenit vestita dupa Conciliul din Trento (1545-1563), fiind cea mai consultata carte, dupa Biblie, in chestiuni religioase.

Drepturile omului- Thomas Paine

Paine, un scriitor englez, a reusit sa influenteze democratia americana cu scrierile sale. Potrivit lui Paine, singurul scop al guvernului este acela de a proteja drepturile incontestabile ale oricari fiinte umane. Astfel, in momentul in care Revolutia Franceza a izbucnit, Paine a calatorit in Franta unde, in ciuda ignorantei sale fata de limba franceza, acesta a fost ales imediat la Conventia Nationala. Absenta sa din Anglia la acel moment a fost de neinchipuit, deoarece scrierea sa- Drepturile Omului- a provocat o serie de furori in absenta sa, astfel ca Paine a fost judecat in absenta si condamnat pentru calomnie.

Articole create 606

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus