carte

carteChiar si la aproape 200 de ani dupa ce a fost scrisa, Biblia a reusit sa determine conversia intregului Imperiu Roman de la pagani la crestini.

Biblia

Din acel moment, crestinismul a devenit cea mai mare religie unica din lume- 2,1 miliarde de adepti. Cel mai vechi dar si cel mai mare grup este reprezentat de Biserica Romano-Catolica, care cuprinde 1,05 miliarde de membri, un numar egal cu adeptii celorlalte grupuri crestine. Biblia cuprinde doua carti: Vechiul si Noul Testament.

Coranul

Coranul reprezinta cartea sfanta a religiei islamice. Fondatorul islamului, Mohammed, a spus discipolilor sai ca a primit revelatii de la ingerul Gabriel. Aceste revelatii constituie baza Coranului, iar dupa moartea lui Mohammed, Coranul a fost scris numai din viu grai- abia dupa 20 de ani de la moartea sa, au fost colectate si scrise spusele sale. Musulmanii considera Coranul ca fiind ultimul cuvant pe care Dumnezeu l-a zis poporului.

Summa Theologiae- Toma de Aquino

Lucrarea a fost scrisa cu intentia de a fi un manual pentru incepatori, deoarece a cuprins o compilatie a principalelor invataturi teologice ale vremii. Cuprinde o serie de motivatii pentru fiecare din elementele credintei catolice. A devenit vestita dupa Conciliul din Trento (1545-1563), fiind cea mai consultata carte, dupa Biblie, in chestiuni religioase.

Drepturile omului- Thomas Paine

Paine, un scriitor englez, a reusit sa influenteze democratia americana cu scrierile sale. Potrivit lui Paine, singurul scop al guvernului este acela de a proteja drepturile incontestabile ale oricari fiinte umane. Astfel, in momentul in care Revolutia Franceza a izbucnit, Paine a calatorit in Franta unde, in ciuda ignorantei sale fata de limba franceza, acesta a fost ales imediat la Conventia Nationala. Absenta sa din Anglia la acel moment a fost de neinchipuit, deoarece scrierea sa- Drepturile Omului- a provocat o serie de furori in absenta sa, astfel ca Paine a fost judecat in absenta si condamnat pentru calomnie.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *