Stateam astazi si ma gandeam oare ce se afla in mancare mea de zi cu zi? Oare e sanatos ce mananc sau nu? Am aflat ca in mancarea noastra gasim si multi aditivi alimentari, fie ca ne dorim sau nu acest lucru. Oricat de mult am incerca, nu putem sa-i evitam total.

Ce am aflat si m-a dezgustat total e faptul ca unii aditivi alimentari sunt facuti din gandaci. Cand citim pe etichetele produselor si scrie cochineal, sau acid carminic sau carmin, trebuie sa stim ca de fapt respectivul produs, care este folosit pe post de colorant in prepararea alimentelor si produselor cosmetice, purtand denumirea de E120 este de fapt obtinut prin uscarea si zdrobirea unei specii de gandaci din insulele Canare si Peru. Pentru a obtine 250 g de carmin este nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.

Dezgustator, nu? Sa iti dai seama ca de fapt ceea ce mananci are in continut gandaci uscati si zdrobiti. Eu una cand aflu ceva imi imaginez automat, iar imaginea pe care o am acum in minte e una de-a dreptul infioratoare.

Totodata, am aflat ca guma de Xantan sau E415 este inclusa in categoria aditivilor suspecti. Efectele adverse ale gumei de Xantan ( alergii, tulburari hepatice, dereglari hormonale etc) depind de cantitatea de alimente pe care o consumam, dar si de regularitatea alimentelor ce contin aceasta substanta. In general, ar fi de dorit sa evitam dressing-urile pentru salate, sosuri, inghetatele sau produsele de panificatie care contin acest agent de ingrosare.

In acelasi timp, sulfitii ce pastreaza culoarea alimentelor reusesc sa indeparteze bacteriile care pot aparea in vin, fructe uscate, cartofii congelati, crevetii proaspeti, gemuri si jeleuri. Ceea ce nu stim e ca desi pentru majoritatea oamenilor sunt inofensivi acesti sulfiti, pentru o categoriue mica, respectiv 5% acestia pot duce la astm. Pentru a preveni imbolnavirea ar fi indicat sa evitam produsele pe a caror eticheta scrie dioxid de sulf, sulfit de sodium(potasiu), bisulfit sau metabisulfit.

Asa ca, aveti grija ce alimente consumati pentru a putea fi sanatosi si voiosi. Si pentru a va simti bine.

        

        

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *