Este destul de dificil sa ne imaginam viitorul fara prezenta nanotehnologiei. Manipularea materiei la nivel atomic si sub-molecular a pavat calea pentru progrese majore in chimie, biologie si medicina. Cu toate acestea, aplicatiile nanotehnologiei sunt mult mai largi si mai diverse decat ceea ce ne-am imaginat pana acum.

Nanotehnologia reprezinta orice tehnologie al carei rezultat finit e de ordin nanometric: particule fine, sinteza chimica, microlitografie avansata. Pe scurt, nanotehnologia reprezinta orice tehnologie care se bazeaza pe abilitatea de a construi structuri complexe respectand specificatii la nivel atomic folosindu-se de sinteza mecanica.

Nanotehnologie in filme

Fara inventarea microscopului de scanare- STM, din 1980, domeniul nanotehnologiei ar fi ramas un subiect care sa apartina, mai degraba, de filmele science- fiction. Avand o precizie pana la vizualizarea atomilor, STM a permis fizicienilor sa studieze structura materiei intr-un mod care ar fi fost imposibil cu ajutorul microscoapelor traditionale. Potentialul uimitor al STM a fost demonstrat de catre cercetatorii de la IBM, cand au reusit sa A Boy and His Atom, care a fost cel mai mic film animat de la acea ora. A fost produs prin miscarea atomilor individuali pe o suprafata de cupru.

Nanotehnologie in extragerea petrolului

Cheltuielile la nivel global pentru exploatarea petrolului au crescut exponential in ultimii ani. Cu toate acestea, eficienta in recuperarea petrolului a ramas o problema majora. Cand companiile petroliere inchid o sonda de petrol, mai putin de jumatate din petrolul din rezervor este extras. Restul este lasat in urma pentru ca este prea scump ca sa mai fie recuperat. Din fericire, cu ajutorul nanotehnologiei, oamenii de stiinta din China au descoperit o modalitate pentru a valorifica acest lucru. Tehnica originala presupune injectarea cu apa in porii de roca in care se afla petrolul. Noua metoda este destinata pentru a face apa sa forteze uleiul sa iasa afara. Astfel, aceasta metoda s-a dovedit extrem de eficienta in recuperarea a 50% din aurul negru.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *