Cand ne gandim la viitorul tehnologiei, de cele mai multe ori am trece cu vederea domeniul sunetului. Specialistii sustin ca sunetul se dovedeste a fi piatra de temelie care sta la baza viitorului. Astfel, stiinta foloseste sunetul cu scopul de a face cele mai tari lucruri, lucruri de care vom auzi, cu siguranta, in anii care vor urma.
Racire
O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat Penn, a reusit sa faca un frigider care raceste mancarea cu ajutorul sunetului. Acesta functioneaza pe principiul ca undele sonore comprima si extind aerul din jurul lor. In mod normal, undele sonore afecteaza temperatura cu mai putin de 1/ 10.000 dintr-un grad, insa efecte majore se pot obtine daca se plaseaza gaz sub presiune in interiorul frigiderului. Congelatorul termoacustic- asa cum se numeste el- presurizeaza gazul din interiorul camerei de racire, de unde vor rezulta 173 de decibeli de sunet. In interior, o serie de placi de metal din calea undelor sonore vor absoarbe caldura. Astfel, caldura este indepartata iar continutul frigiderului se va raci.
Bisturiu acustic
Medicii deja folosesc unde sonore pentru unele proceduri medicale, cum ar fi ultrasunetele. Insa, oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan au reusit sa creeze un bisturiu acustic atat de fin incat poate desprinde cu exactitate o singura celula. Tehnologia actuala cu ultrasunete concentrate poate crea un fascicul care are un loc central de aproximativ cativa milimetri, insa, noua tehnologi va avea o precizie de 75 X 400 micrometri.
Incarcarea bateriei telefonului
Cercetatorii folosesc nanotehnologia pentru a recolta energie dintr-o mare varietate de surse, pentru a genera energie. Unul din scopurile lor principale este acela de a crea dispozitive care nu vor mai avea nevoie sa fie incarcate. Chiar si Nokia si-a dorit sa creeze un dispozitiv care sa se incarce in urma miscarii. Si, din moment ce sunetul reprezinta comprimarea si extinderea gazelor din aer- care este o miscare- devine astfel o sursa de energie. Cercetatorii experimenteaza acest lucru in mai multe moduri, incercand sa proiecteze un telefon care sa se incarce atunci cand utilizatorul vorbeste la telefon.