Organizatia terotista ISIL

Irak este sub asediu. Ramura radicala al-Qaaeda cunoscuta ca si Statul Islamic al Irak-ului si levant a capturat cu rapiditate mari parti de teritorii din nord si din vest, luand fortele de securitate din Irak si oficiali vestici, prin surprindere.

Grupul terorist a primit prima data notorietate pentru abilitatea sa de a alimenta un razboi civil sectarian in Irak, dupa invazia Americii din 2003. 10 ani mai tarziu, grupul s-a decis sa se alature razbouiului din Siria, schimbandu-si numele in ISIL, pentru a reflecta o noua ambitie. Ambitia de a profita de avantajul haosului din razboiul civil Sirian pentru a stabili un stat Islamic intinzandu-se la granita dintre Irak si Siria.

In ultimii 2 ani, grupul a devenit mult mai sofisticat, publicand rapoarte anuale in stil corporativ vorbind despre realizarile razboiului pentru a atrage donori si a afisa un fler straniu pentru o mobilizare social media.

Dar cine este ISIL? Si cat de mare este grupul ? Numerele sugereaza ca, cresterea lui ISIL ar insemna sfarsitul Irakului. Este greu sa stim cat de multi luptatori sunt in ISIL. Estimarile variaza intre 10.000 si 15.000, incluzand 3.000 de straini, ce sunt impartiti prin Siria si Irak. Randurile sale ar putea fi sustinute de luptatori din alte grupuri Sunni in Irak, ce sunt dezafectati de guvernul actual Shiite din Nouri Al-Maliki.

ISIL a fost recent etichetat ca fiind cea mai bogata organizatie de teroristi cu o valoare estimata de 2 miliarde dolari. Numerele uimitoare sunt bazate pe datele sustrase din documentele gasite pe o colectie de drive-uri USB gasite la un curier ISL ce a fost ucis.

Numerele includ o valoare estimata de echipament militar furat, de asemenea si bani furati din banca centrala Mosul, o infractiune care i-a adus lui ISIL in jur de 425 de milioane de dolari.

Dupa avansarile sale recente din nordul Irak-ului, ISIL controleaza acum aproximativ 35.000 de metri patrati.

 

De Admin

Un comentariu la „Cel mai bogat grup terorist”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *