In momentul in care un om a reusit sa construiasca prima structura permanenta, aceasta a fost predestinata de a pali in fata unei constructii rivale- care de obicei era mult mai mare. Oamenii iubesc lucrurile mari si masive si sunt fascinati de astfel de lucruri, dar chiar si asa, cele mai masive obiecte realizate vreodata de om au devenit pierdute in timp, din cauza unor dezastre sau din cauza ca oamenii au fost nevoiti sa renunte la acestea.
The Great Wheel
Omenirea iubeste lucrurile mari, dar, de asemenea, iubeste si distractia. De asemenea, se intampla sa iubim si banii, iar din acest motiv- cel de a imbina banii cu distractia- au luat nastere mediile colorate si pline de viata numite festivaluri sau carnvaluri. Astfel, carnavalurile sunt locuri excelente pentru structurile mari temporare, iar cele mai mari targuri din lume definesc, in prezent, cele mai impresionante constructii: Turnul Eiffel a fost construit special pentru Targul din 1889 din Paris. Mai apoi, in 1893, targul din Chicago si oficialii notabili si-au dat seama ca locul lor trebuie sa fie un raspuns la Turnul Eiffel. Astfel, s-a nascut cea mai mare roata din lume.
Roata Ferris Wheel ar putea sa para banala in lumea de astazi in care ingineria este extrem de avansata. The Great Wheel a fost cea mai mare astfel de roata pentru o perioada de cinci ani, din 1895 pana in 1900. Astfel, constructia avea o inaltime de 94 de metri si putea sustine 40 de pasageri intr-o singura cabina. Pentru a realiza o rotatie completa, The Great Wheel avea nevoie de aproape 20 de minute. Roata a bucurat peste o jumatate de milion de clienti pe parcursul vietii sale, inainte ca aceasta sa fie dezasamblata din motive financiare in anul 1907 chiar de inginerii care au construit-o. Indiferent de cat de distractiv poate fi ceva anume, nu mai e deloc distractiv daca incepi sa pierzi bani in urma acelui lucru.