Audio de calitate
Audio de calitate

Camerele compacte pentru amatori pot scoate imagini superbe fara prea mult echipament aditional. Oricum, sa te bazezi pe microfonul incorporat al acestor camere nu e o idee prea buna. Va suna ca si cum inregistrezi intr-un butoi, ca si cum filmezi langa o cale ferata (glumesc). Ideea de baza e ca acel microfon incorporat nu are capacitatea de a inregistra prea bine. Daca pentru tine e importanta calitatea sunetului la fel cum e si calitatea imaginii, un pic de pregatire nu strica. Haideti sa vedem ce trebuie sa faceti.

1. Conectati un microfon extern daca va permite camera (cele mai multe va ofera aceasta posibilitate). Alegeti microfonul in functie de ce filmati. Poate fi o lavaliera, un microfon de fond etc. Pentru rezultate cat mai bune, plasati microfonul cat mai aproape de subiect/subiectii filmati.

Daca nu va permite camera sa conectati un microfon, folositi un dispozitiv separat pentru a inregistra sunetul. Conectati microfonul la un laptop, inregistrati sunetul separat si mai apoi in partea de editare, sincronizati sunetul cu imaginea.

2. Verifica nivelele audio si calitatea sunetului inainte de a incepe sa filmezi. Filmeaza o bucata mica si ascult-o foarte bine. Numai asa poti sa iti dai seama daca iti va iesi sau nu bine.

3. Deschide filmarea intr-un editor video cu controlere audio. Dintre cele mai9 folosite amintim de Apple iMovie, Final Cult, Sony Vegas sau bineinteles, cel mai folosit, Adobe Premiere. Daca te simti mai bine lucrand doar sunetul separat, faceti asta intr-un program ca Audacity sau WavePad si apoi ataseaza audio-ul inapoi pe filmare in programul de editare video.

Pentru a reduce sunetul de vant de exemplu, puteti folosi cu succes un filtru „high pass” care reduce frecventele joase. Pentru alte modificari, folositi egalizarea manuala pentru a avea control mai bun asupra modificarilor.

Pentru a creste volume joase foloseste fie controlul manual de auto level sau un filtru de normalizare.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *