Un transportor pneumatic este o mașina construita special pentru a se putea manipula cerealele mai ușor. Acesta le transporta la distanța și le descarca în magazii sau depozite. Indiferent de brandul care a construit transportorul, principiul de functionare este acelasi. Conteaza foarte mult, insa, productivitatea, dimensiunile intregii masini, precum si diametrul sau.
Cum se intretine un transportor de cereale?
Dat fiind faptul ca este o masina destul de costisitoare, este bine sa fie intretinuta cu mare atentie. Intretinerea se realizeaza doar dupa ce transportorul a fost oprit si implica mai multi pasi:
- Ungerea. Rulmentii ce se afla la cureaua de transmisie si suflanta trebuie sa fie unsi cu vaselina. Nu trebuie sa se foloseasca mai mult de 20 de grame de vaselina. Frecventa cu care se face ungerea este destul de mare. Practic, la fiecare 200 de ore de utilizare a aparatului trebuie sa fie uns.
- Curatarea propriu zisa. Geamul ciclonului de absorbtie si suprafata motorului trebuie sa fie curatate regulat, cu mare atentie;
- Strangerea suruburilor. Pentru o functionare corecta, transportorul trebuie sa aiba mereu suruburile bine stranse. Este indicat, asadar, sa se verifice starea lor si sa se mentina mereu stranse.
Atunci cand nu este folosit, transportorul trebuie sa fie depozitat intr-un loc cat mai ferit de intemperii. Actiunea vantului, umiditatea sau soarele ii pot scadea destul de mult durata de viata.
O alta actiune ce trebuie facuta sistematic pentru o intretinere corecta, este ajustarea curelei transportorului pneumatic. Prin inlaturarea capacului de metal vei descoperi o curea de tip V care trebuie sa fie ajustata destul de des. Curelele noi necesita ajustari si reglari dupa doar 15 minute de functionare in timp ce curelele vechi necesita aceste ajustari dupa 2-3 ore de functionare.
Cum te asiguri ca utilizarea transportorului este sigura?
Pentru siguranta muncii, toate capacele de protectie trebuie sa fie la locul lor, procesul de ungere trebuie sa se faca doar atunci cand transportorul pneumatic este oprit iar zgomotul trebuie sa fie eliminat prin purtarea unor casti de protectie. Ochelarii de protectie sunt si ei importanti, mai ales atunci cand se lucreaza in vecinatatea capului de absorbtie.