Publicitatea e sufletul comertului si astazi incercam sa insufletim insasi publicitatea vorbind despre modul in care a evoluat de-a lungul timpului. Iata mai intai, ce ne spune dex-ul despre publicitate:
PUBLICITÁTEs. f. Faptul de a face cunoscut un lucru publicului; difuzare de informații în public; caracterul a ceea ce este public. ♦Agenție (sau birou) de publicitate = birou unde se pot da, pentru a fi publicate în ziare sau difuzate prin radio și televiziune, anunțuri (cu caracter particular). Mica publicitate = rubrică a unui cotidian în care se publică anunțuri cu caracter particular. Agent de publicitate= persoană angajată de o firmă comercială pentru a face reclamă mărfurilor ei. ◊ Loc. vb.A da publicității = a publica. – Din fr.publicité.
Sursa: DEX ’98 (1998)
Stiai insa ca prima forma de publicitate era folosita de egipteni, cu 3000 de ani inainte de Hristos? Da, exact, egipteni, acum 5000 de ani. Cele mai vechi semne numite astazi generic drept primele forme ale publicitatii au fost descoperite in ruinele Babilonului si ale Romei Antice. De obicei, un astfel de semn, era pictat atragator fie pentru a promova produse si servicii, fie pentru a promova jocurile olimpice.
Crainicii moderni ce realizeaza reclamele audio si audio/video au predecesori foarte ingeniosi. In perioada medievala, erau numiti strigatori adica persoane angajate de comercianti pentru a striga cuvinte convingatoare despre si in favoare unui anumit produs sau serviciu.
In 1453, publicitatea s-a schimbat complet, odata cu inventarea presei tipografice. Astfel, micile bucati de hartie erau folosite cu succes in scopuri publicitare.
Prima reclama propriu zisa si-a facut aparitia in anul 1472, in America. Aceasta anunta, comic oarecum, vanzarea unei carti de rugaciuni. Dupa aproape 200 de ani, apare si prima sectiune publicitara intr-un ziar. Anuntul publicat atunci, anunta o recompensa pentru gasirea a 12 cai furati. Cu 6 mai multi decat ai romanului.
Astazi, publicitatea in ziare nu mai este nimic nou. Oricine poate promova un serviciu, un produs, etc. in functie de locul in care se afla. Poti alege mereu din ziarele locale pentru a avea cele mai multe sanse ca anuntul tau sa prezinte interes. Uite de exemplu daca esti in Transilvania, poti alege sa iti faci publicitate in transilvania express.
Publicitatea este astazi de foarte multe forme, de la audio la audio/video, text, afise, panouri publicitare, publicitate in ziare si reviste, publicitate pe internet. Pur si simplu, e imposibil astazi sa nu gasesti locul perfect in care sa promovezi orice vrei, la costuri foarte mici. Publicitatea e sufletul comertului!
Da, intr-adevar publicitatea este sufletul comertului si ambalajul vinde marfa!:)