manastirea prislop

In apropierea Hategului, manastirea Prislop se arata ca un loc pitoresc ce trebuie sa il descoperi. Face parte din numeroase circuite cu caracter religios, adica se inscrie in listele celor care adesea fac excursii nu acest scop. Are o istorie de 6 secole si este deci una din cele mai vechi lacasuri de cult din Transilvania.

Ctitorul acestei manastiri a fost Parintele Nicodim. Se intampla in a doua parte din secolul XIV. Dupa 200 de ani aceeasi biserica a fost reconditionata de fiica unui domnitor, Moise Voda. Dupa moartea tatalui sau, domnita Zamfira s-a retras la aceasta manastire.

Locul are nu numai o incarcatura istorica si religioasa ci si una legendara. Povestile spun ca domnita era bolnava la venirea in manastire. Dupa suferinta avuta, aceasta nu isi putea gasi leac. In apropiere se afla un rau ale caror ape se pare ca au fost vindecatoare pentru ea. De atunci se spune ca apele de la Prislop sunt cu un puternic efect curativ.

Povestea manastirii de-a lungul anilor

Undeva in secolul VXIII biserica a fost incendiata. Asta pentru ca generalul austriac Adolf von Buccow nu reusise sa ii faca pe calugari adepti ai catolicismului. Se pare ca incendiul a distrus aproape tot, singurul lucru ramas fiind o parte din Acatistul Maicii Domnului.

Nici anii ce au urmat nu au fost mai buni. A urmat un regim impus. al cultului greco-catolic.

Despre Arsenie Boca se stie, intrucat in ultimii ani s-a pus tot mai mult in discutie caracterul sau sfant. Insa putini stiu legatura sa cu manastirea Prislop. Acesta fusese staret la manastirea Brancoeneasca, propus ulterior sa se ocupe de manastirea Prislop. Avea misiunea de a o repune pe picioare aceasta zona. Asadar, Arsenie este considerat cel de-al treilea ctitor al manastirii. Nu degeaba la ora actuala isi doarme somnul de veci in apropiere, parte din complexul manastiresc. Asta pentru ca nu se afla chiar aproape de biserica, ci langa o pestera, iar accesul implica si o panta, deci ceva efort trebuie depus pana la locul cu pricina.

Insa dupa secole atat de agitate, acum domneste linistea aici. Mii de credinciosi ajung in zona sa se reculeaga si sa se bucure de o uniune cu natura si credinta.

Cand ar fi bine sa ajungi aici? Desi cinstirea lui Arsenie Boca este in noiembrie, asta nu va impiedica sa veniti aici in orice moment de peste an. Vara este mare agitatie intrucat este plin sezon al turismului religios. Nu se poate spune ca exista o perioada anume mai buna in care sa popositi.

Daca nu intentionati sa va opriti la manastire si sa cereti cazare, puteti cauta ceva in apropiere, un hotel Manastirea Prislop. Va fi o ocazie buna sa vedeti si alte locuri aici. Spre exemplu un hotel de 3 stele se afla la doar 9 km de Prislop si dispune in apropiere de centrul Hategului si la doar 15 km are Castelul Corvinilor drept „vecin”. Cu toate dotarile asa cum te astepti sa gasesti la o unitate de cazare cotata cu 3 stele, ai parte de confort si rasfat, de un cadru elegant si de odihna ce se cere dupa o asa excursie plina.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *