El Nino

Oamenii de stiinta avertizeaza ca fenomenul El Nino ar putea fi cauza secetei si foametei in Africa de Vest. Acest sistem de vreme global determina schimbari de vreme, fiind responsabil de ravagiile din intreaga lume. Efectele acestuia au mai fost resimtite in Sahel in anul 1972.

El Nino –sau Copilul Domnului- se produce in zona tropicala sudica, a Oceanului Pacific, fiind datorat incalzirii la suprafata a apelor ocenului si a deplasarii acestora dinspre partea vestica spre partea estica (spre vestul Americii de Sud), generand pe litoral secete, furtuni si inundatii. El Nino este responsabil pentru anomaliile climatice de pe intreaga planeta, in special in zonele tropicale. Procesul de revenire la normal a acestui fenomen poarta numele de El Nina.

Acest fenomen meteo global ar putea fi responsabil pentru o noua seceta, in Sahel, in acest an. Profesorul Adam Scaife, un analist pe termen lung la Hadley Centre din Marea Britanie Met Office, a declarat ca evenimentul El Nino va putea fi resimtit incepand cu luna iunie a acestui an. De asemenea, acesta spune ca doua cicluri din sapte ale acestui fenomen, pot rezulta cu ravagii de vreme in lumea intreaga- „Un loc care ar putea fi cu adevarat amenintat este vestul Africii, unde se inregistreaza un risc crescut de seceta in timpul manifestarii lui El Nino.”

In Africa de Vest, Scaife spune ca, la ora actuala, sunt creeate conditii pentru a rezulta un efect similar al celui din 1972. In timpul acestui fenomen, uscaciunea provenita de la El Nino a impins populatia sa suffere de foamete. De asemenea, actualele conditii de uscaciune, combinate cu o incalzire suplimentara si uscaciune, ar putea crea o dubla imprejurare pentru ca El Nino sa isi lase amprenta asupra acestei zone.

Directorul Aboubarcy Tall al Oxfam din Africa de vest a declarat ca lipsa percipitatiilor din anul 2014 a sezonului ploios, a determinat ca 300.000- 400.000 de oameni sa ramana fara acces la o sursa de hrana sigura.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *