Europa se gandeste sa fie cu cativa pasi inaintea lumii, cu initiativa sa „go green”. Uniunea Eruopeana isi doreste sa ia cea mai indrazneata initiativa de energie regenerabila. In prezent, scopul sau principal este de a se aproviziona cu cel putin 27% din consumul de energie din surse regenerabila, pana in anul 2030. Cu toate acestea, un nou raport al comisiei Europene, sustine ca acest obiectiv este setat pe a depasi acest procent, natiunile UE propunandu-si sa aprovizioneze consumul de energie cu o valoare incredibila de 50% din surse regenerabile, pana in anul 2030.
Aproximativ un sfert din electrictitatea UE provine din surse regenerabile, in prezent. Insa, UE are alte obiective de a reduce emisiile de carbon cu 40%. Atingerea obiectivelor climatice si energetice ale UE pana in anul 2030 inseamna ca ponderea energiilor regenerabile ar ajunge undeva la 50% din capacitatea totala de energie. Acest lucru inseamna ca revizuirea retelei electrice de pe continent va trebui sa apara mai repede decat este anticipat, pentru a tine pasul cu tranzitia catre sursele energetice regenerabile. De asemenea, raportul Comisiei Europene sustine ca, totusi, natiunile UE si-au realizat obiectivele lor in ceea ce priveste energiile durabile, variind de la 10% in Malta la 49% in Suedia. In plus, procentul de 27% pentru anul 2030 a fost realizat ca un acord fara caracter obligatoriu, iar Tarile de Jos, Marea Britanie si Franta ar putea pierde obiectivele individuale.
Oliver Joy, un purtator de cuvant al Asociatiei Europene a Energiei Eoliene, a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca un sistem de guvernare pentru a preveni unele natiuni care nu pot sa tina pasul cu aceasta dezvoltare. De exemplu, Germania se afla cu mult inaintea tarilor europene in dezvoltarea energiilor regenerabile.
Care este principalul obiectiv?
Obiectivul acestui proiect este de a stimula un progres continuu spre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si un sistem energetic sigur, care asigura energie la preturi accesibile pentru toti consumatorii. De asemenea, sporeste securitatea aprovizionarii cu energie a UE, reduce dependenta oamenilor fata de importurile de energie si creeaza noi oportunitati pentru crestere, dar si locuri de munca, luand in considerare eventualele impacturi asupra preturilor pe termen lung.