centre offshore in lume

Evaziune fiscala si firmele offshore

Pentru cei care se intreaba de ce situatia   economica a Romaniei este atat de proasta cand exista atat de multe multinationale care activeaza pe piata romaneasca,raspunsul este unul singur>>>firmele offshore.

Firma offshore=”Prin zonă off-shore se înțelege o țară sau un teritoriu cu un regim de facilitati  fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă” , mai mult pe wikipedia.Mai explicit, cei care detin o firma cu un profit foarte mare, aleg sa isi constituie un offshore pe care vor transfera ulterior,legal, tot profitul printr-o factura de consultanta taiata de pe firma offshore.Astfel profitul realizat de firma romaneasca iese din tara iar statul roman este furat pe fata.

Mutarea unei afaceri  in centre fiscale offshore nu este o solutie pentru orice nivel, vorbind in termeni de cifra de afaceri, dar si de domeniul in care se deruleaza activitatea (productie, comert, servicii) intrucat aceasta necesita anumite costuri de functionare care ajung la 15.000-20.000 de euro pe an.De aici tragem concluzia ca cei care folosesc offshore-uri sunt tocmai magnatii pietei datorita carora au fost inchise toate magazinele mici,firmele cu produse similare etc.De asemenea afaceri celebre precum privatizarea Rompetrol a fost umbrita de tranzactii prin astfel de entitati.

Revin la costurile de functionare a unui offshore cu precizarea urmatoare: costurile de functionare pot ajunge si la 3.000-4.000 de euro anual daca cei care infinteaza un offshore aleg bine zona.Ei vor plati acolo pentru banii incasati un impozit intre 0 si 5 % , diferenta dintre aceste procente si piata romaneasca fiind foarte mare.In Romania este necesar sa platesti 16% impozit pentru profitul realizat de catre societate, iar ulterior inca 16% impozit pe dividente , daca doresti sa retragi banii din societate pe persoana fizica.Asadar diferenta este zdrobitor de mare , si este de inteles de ce numarul de offshore-uri a crescut exponential la nivel mondial.

Mina de aur pentru afacerile cu jocuri de noroc

Pentru cei care nu cunosc, in romania impozitul pe castigul realizat de firmele ce au ca obiect de activitate jocuri de noroc este de 75% facand functionarea acestora destul de frustranta pentru propietarii firmelor care prefera sa aleaga exemplul dat de mariile agentii (pokerstars,stanleybet ..etc) care functioneaza in insulele Mann(offshore evident)

 

Asadar, o afacere la limita legii dar care este totusi o solutie viabila.

 

Voi ce parere aveti despre cele prezentate mai sus?

 

Articole create 606

Un comentariu la „Evaziune fiscala si firmele offshore

  1. dc nu ar face guvernantii nostri un sistem offshore ? am atrage si strainii sa-si faca la noi.. eu vad numai avantaje:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus