Este uimitor, daca ne asezam si ne gandim putin, cate de multa incredere oferim computer-ului nostru. Salvam in ele toate fotografiile, clipurile, muzica, documentele si orice altceva, fara macar sa ne gandim de doua ori inainte. Avem incredere ca dispozitivele vor functiona, zi dupa zi, tinand informatia noastra in siguranta si (ipotetic sau ironic vorbind) organizata. Pentru cei mai multi, aceasta siguranta o reprezinta un backup regulat. Tu faci un astfel de backup pentru a te crede in siguranta?
Backup-ul poate fi vazut ca un task greu de intreprinsa insa aceasta afirmatie nu este veridica. Sa faci un backup pentru un pc cu WIndows sau pentru un Mac e mai usor decat ai putea crede.
Backup-uri locale
Atat Windows cat si OS X pfera o solutie nativa pentru backup. In alte cuvinte se salveaza datele fie pe un drive extern fie pe un drive in cloud sau pe un USB. Procesul e destul de simplu, chiar si daca ai cunostinte limitate. Nu uita ca inainte sa faci un backup, ai nevoie de un HDD sau de un SSD extern.
Cum faci Backup in Windows.
In Windows 7, click pe Start si scrie backup in casuta de cautare. Da mai apoi click pe Backup&Restore. Mai apoi, poti selecta un drive pe care se va face backup-ul.
In Windows 8, utilizatorii se bucura de ceea ce se numeste File History. Aceasta optiune realizeaza un backup in fiecare ora a celor mai importante fisiere. Daca stergi ceva, poti cu usurinta sa recuperezi oricand. Poti gasi aceste setari in Control Panel. Odata lansat, trebuie sa alegi un drive pe care vei face backup-ul.
Backup pentru Mac
Sistemul de operare Apple include un sistem numit Time Machine. Acesta face exact ce fac sistemele Windows: un backup pe un dispozitiv extern. In timp ce se realizeaza noi backup-uri, Time Machine are grija sa stearga mereu cel mai vechi backup, pentru a pastra mereu spatiu pe dispozitivul de stocare.