Cand oamenii vorbesc despre fumat, ei se refera de regula la obiceiul de a fuma tigari care contin tutun ce este ars si al carui fum este inhalat. Inhalarea formei gazoase a unei produs este o modalitate foarte eficienta de a furniza niste substante in sange, lucru ce afecteaza in mod direct organismul. In cazul fumatului, substantele inhalate afecteaza creierul intr-un mod similar celui pe care il fac endorfina si dopamina; creierul il asociaza cu un sentiment de placere. In consecinta, fumatul poate fi distractiv, insa este in mod efectiv un drog legal recreational.
Fumatul este un obicei ce dauneaza grav sanatatii!
Din pacate pentru fumatori, acest obicei are efecte grave asupra organismului lor: tutunul ars creeaza monoxid de carbon, substanta ce actioneaza asupra corpului prin reducerea capacitatii sangelui de a transporta oxigen atunci cand este inhalat in plamani. In plus, in tutun exista elemente toxice care cauzeaza daune suplimentare sanatatii.
Pana in urma cu doar cateva decenii, fumatul nu era perceput ca un obicei nesanatos. Cu toate acestea, nenumarate studii au dovedit indubitabil ca tutunul fumat poate duce la nenumarate boli, cum ar fi cancerul pulmonar, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, poate provoca defecte congenitale ale copiilor nenascuti (inclusiv greutate prea mica la nastere). In cele din urma, fumatul poate chiar provoca impotenta, care, desi nu este letala, nu este niciodata buna pentru un barbat.
In plus, exista efectul fumatului pasiv. Persoanele care traiesc in preajma fumatorilor, inclusiv copiii, sunt de asemenea afectate (desi intr-o masura mai mica). Deci renuntarea la fumat ar trebui sa fie obiectivul fiecarui fumator!
Peste un miliard de oameni din intreaga lume fumeaza – un numar uluitor, avand in vedere riscurile pentru sanatate, care sunt cunoscute. De fapt, in unele tari (cum ar fi Romania), fiecare pachet de tigari are inscriptionat un avertisment despre pericolele acestui obicei. Cu toate acestea, un numar atat de mare de oameni fumeaza!
Cum se poate renunta la fumat?
Problema cu fumatul este ca provoaca dependenta, atat din punct de vedere mental cat si fiziologic, asa ca, dupa ce incepi sa fumezi in mod regulat, este foarte greu sa mai renunti la acest obicei. Cu toate acestea, exista mai multe moduri:
- Folosirea vointei: desi este un lucru ce poate functiona, aceasta este considerata cea mai dificila metoda, iar cercetarile au aratat ca numai 3-5% din incercarile fumatorilor de a se lasa de tutun au avut succes. Este totusi o dependenta fiziologica.
- Utilizarea grupurilor de psihoterapie / asistenta: acest lucru se poate face fie prin accesarea unui psihoterapeut licentiat, care este specializat in renuntarea la fumat, fie cu ajutorul unor CD-uri.
- Folosirea hipnozei: in mod similar cu psihoterapia, vizitarea unui hipnoterapeut specializat in renuntarea la fumat poate ajuta pacientul sa scape de acest obicei.
- Cartile de auto-ajutorare: aceste tipuri de carti pot fi cu adevarat utile pentru fumatorii care vor sa se lase de tutun, daca sunt citite cu atentie si au instructiuni respectate cu sfintenie.
- Prin urmarea unui tratament de substitutie cu nicotina: acest tip de tratament ii ajuta pe fumatori sa renunte la tutun si sa reduca, in timp, cantitatea de nicotina. Acest lucru se poate face folosind patch-uri cu nicotina, spray-uri cu nicotina, gume cu nicotina, inhalatoare, etc.
- Prin inlocuirea tigarilor traditionale cu tigarile electronice: acestea sunt niste dispozitive care vaporizeaza nicotina lichida. Desi contine nicotina, gudronul si monoxidul de carbon rezultate din tigara electronica sunt mult mai mici decat la tigara cu tutun.
Ce este, mai exact, tigara electronica?
Conform www.smokemania.ro, tigarile electronice utilizeaza nicotina pur farmaceutica ce este incalzita pentru a produce vapori. Desigur, fumul rezultat din acest lichid tigari electronice nu este la fel ca fumul ce iese din arderea frunzelor de tutun. In cazul tigarilor electronice, nu se arde nimic, ci doar se incalzeste. In plus, ingredientele din acest lichid pot fi controlate si nu contin substante chimice toxice.
Producatorii de tigari electronice smokemania au conceput aceste dispozitive cu un design extrem de asemanator cu cel al tigarilor obisnuite, oferind posibilitatea fumatorilor sa isi dozeze ei cantitatea de nicotina pe care sa o consume.
Care sunt beneficiile tigarilor electronice?
Tigarile electronice sunt, in mod cert, o optiune mult mai sanatoasa pentru fumatori, deoarece nu contin substante chimice toxice si, astfel, nu risca sa se imbolnaveasca. De asemenea, deoarece tigarile electronice nu au nevoie de foc pentru a functiona, ele pot fi utilizate oriunde, chiar si in spatiile inchise unde este interzis fumatul. In plus, fumatorii care trec de la tutun la tigarile electronice inca primesc nicotina pe care o doresc si inca se bucura de “experienta” si senzatia de a fuma, fara a se supune riscurilor asociate fumatului obisnuit.