stare vegetativa

Mii de pacienti raman intr-o stare vegetativa intre viata si moarte. Cercetatorii au pornit un nou studiu pentru a ajuta aceste persoane sa-si revina din aceasta stare.

Imagineaza-ti ca te trezesti inchis intr-o cutie si nu-ti poti misca niciun deget, nici de la maini, nici de la picioare. Te afli intr-o cutie ciudata, deoarece poti auzi ce discuta cei din jurul tau, insa nu-ti poti face auzit glasul. De fapt, cutia se pliaza atat de bine pe trupul tau incat nu poti sa-ti misti nici buzele si nici nu poti face vreun zgomot. La inceput ai crede ca acesta ar fi numai un joc, apoi incepe realitatea: iti vei auzi familia plangand, ti-e frig, ti-e cald si esti mereu insetat. Vezi cum vizitele prietenilor sau a familiei scad, iar partenerul tau isi vede in continuare de viata. Vezi toate aceste lucruri, insa nu poti face nimic in privinta asta.

Oamenii care se afla in stare vegetativa sunt inca treji si constienti. Uneori acestia isi pot deschide ochii, pot zambi sau plange, sau pot doar sa geama. Se pare ca acestia au amintiri proprii, iar aceasta calitate ii face sa se deosebeasca ca si individ propriu. Mintea lor ramane inchisa, iar in momentul in care isi misca ochii, familia traieste cu speranta ca poate acestia sunt inca constienti.

Cu un deceniu in urma, raspunsul cu privire la aceasta problema ar fi fost unul sumbru si negativ. Astazi insa, specialistii ne spun ca acest lucru poate fi schimbat, concluzie la care au ajuns in urma folosirii unor imagini scanate ale creierului.

Anumite scanari ale creierului unor pacienti arata o pata marcata cu rosu, care este responsabila de recunosterea fetelor. Asadar, exista pacienti care arata o imagistica a creierului sofistica. Desigur, inca nu se stie daca acest lucru ar putea fi responsabil si pentru constiinta pacientului.

Cercetatorii au supus astfel de pacienti la niste teste. Astfel, in momentul in care li se puneau intrebari la care raspunsul ar putea fi da sau nu, s-a putut inregistra o activitate cerebrala in creierele acestora. Totusi, acesta chestiune nu are inca o rezolvare, deoarece explorarea creierul se face intr-un stil minimalist.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *