La data de 11 martie 2011, a avut loc un cutremur cu o magnitudine impresionanta in largul coastei Japoniei- de 9.0- cutremur care a dat nastere unui tsunami puternic. Ei bine, aceste doua evenimente naturale au declansat, la randul lor, cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobil incoace: dezastrul de la Fukushima, unde criza de contaminare continua si pana astazi. Astfel, in cadrul acestei explozii, am fost martori ai pericolului impus de reactoarele nucleare, care au afectat destul de tare atat mediul inconjurator, cat si sanatatea populatiei locale dar si a celei de la nivel international.

De asemenea, sute de oameni inca continua sa fie afectati de ceea ce s-a petrecut la Fukushima in anul 2011: mai bine de 300.000 oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca casele din cauza contaminarii, iar 100.000 traiesc in locuinte temporare.

Robotul care va repara Fukushima

Insa, in prezent, oamenii de stiinta lucreaza la un robot care se va aventura in apele radioactive ce inconjoara cel mai periculos reactor. Atunci cand cutremurul si tsunami-ul au devastat centrala nucleara de la Fukushima din Japonia, a avut loc un mare colaps, datorat catastrofelor de scurgere nucleara. Cu toate acestea, planurile inginerilor de a folosi un robot pentru a efectua reparatiile necesare au fost spulberate rapid. Mediul s-a dovedit, pur si simplu, prea complex si instabil chiar si pentru ca un robot sa se aventureze in astfel de situatii.

In anii care au urmat dezastrul, au existat o multime de eforturi prin care s-a incercat realizarea de roboti care sa fie mai utili. Iar, dezastrul a inspirat competitia spectaculoasa de roboti, numita DARPA Robot Change, conceputa pentru a simula eforturile de salvare. Ei bine, acest lucru a condus la dezvoltarea unor roboti remarcabili, capabili sa lucreze in cele mai dificile medii.

Japan Times sustine astazi ca Toshiba- care a fabricat reactorul ce a suferit cele mai mari pagube si care ajuta la curatarea lui- a realizat un robot ce are abilitatea de a se adapta la apele radioactive si care va iajunge pana la reactrul 3, in incercarea de a indeparta resturile si de a prelua o parte din combustibilul reactorului. Efortul arata ca, spre deosebire de alti roboti realizati de DARPA, o masina simpla este, uneori, cea mai buna solutie ce poate indeplini o sarcina complexa.

Noul robot se asteapta sa isi inceapa misiunea in anul 2017. Si , chiar daca se va inregistra un succes, mediul va ramane la fel de periculos pentru ca oamenii sa se reintoarca acasa. Dar, acest robot ar putea reprezenta un pas important in curatarea dezastrului.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *