palmyra

palmyraMilitantii Statului Islamic au distrus un templu din ruinele antice ale Siriei, Palmyra, iar activistii au declarat ca aceasta actiune reprezinta cea mai mare frica pe care arheologii o aveau timp de 2000 de ani. Recent, extremistii au prins si au decapitat un savant local.

Palmyra, unul din cele mai spectaculoase situri arheologice din Orientul Mijlociu dar si monument UNESCO, se afla localizat in apropiere de orasul sirian cu acelasi nume. Activistii sustin ca militantii ISIS au folosit explozivi pentru a arunca Templul Baalshamin, explozia fiind atat de puternica incat a deteriorat unele coloane romane din jurul ei.

Constructia acestui templu a fost dedicat zeului canaait- cel al solurilor fertile si al cerului senin, iar construirea sa a inceput in secolul XVII d. Hr. si a fost extins pe timpul imparatului Hadrian. Seful antichitatilor din Siria, Maamoun Abdulkarim, a declarat urmatoarele: „Vad cum Palmyra este distrusa in fata ochilor mei. Dumnezeu sa ne ajute in zilele ce vor urma.”

Exploziv in Palmyra

In ultima perioada de timp, grupul terorist ISIS a capturat orasul Palmyra si a pus explozivi in jurul ruinelor antice, aruncand in aer doua altare musulmane. Directorul general UNESCO, Irina Bokova, sustine ca „distrugerea sistematica a simbolurilor culturale, care incorporeaza in ele diversitatea culturala siriana, dezvaluie adevarata intentie a unor astfel de atacuri, care este de a priva poporul sirian de cunostintele sale, de identitatea si istoria sa. La o saptamana dupa uciderea profesorului Khaled al-Assaad, arheologul care a avut grija de ruinele din Palmyra timp de patru decenii, aceasta distrugere este o noua crima de razboi si o pierdere imensa pentru poporul sirian si pentru umanitate.”

Intre timp, in Irak, cel putin 23 de soldati si oameni ai militiei au fost ucisi intr-un atac al militantilor Statului ISlamic in apropiere de provincia Anbar- la vest de Bagdad, fiind a doua tragedie ca numar de morti suferite de armata irakiana si aliatii sai din ultimile zile, din vasta regiune suunita.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *