La inceputul anului leul a inregistrat una din cele mai mari deprecieri pe pietele financiare. Moneda nationala, aflata sub presiunea dolarului in crestere, a inregistrat o depreciere de  1,6% fata de euro pana aproape de sfarsitul lui ianuarie (27 inclusiv), conform unui raport Equity Invest, casa romaneasca de brokeraj.

Potrivit Equity Invest, in prima saptamana a anului curent s-a inregistrat prima etapa a deprecierii leului. La baza aceste deprecieri record stau mai multe motive. In primul rand, a crescut aversiunea fata de riscul implicat de investitiile in zonele emergente. In SUA s-au continuat masurile de contractie monetara si in anul curent. Crescand in raport cu euro, dolarul a putut oferi randamente in crestere alaturi de riscuri mici, monedele regionale aflandu-se sub presiune din acest motiv. Au inregistrat deprecieri importante fata de euro monedele: leul (0,7%), zlotul si coroana ceha (aprox. 0,6%) si forintul (aprox. 1.1 %) in doar prima saptamana din an.

In a doua etapa, masurile adoptate de BNR au fost factorii principali. In primavara anului 2013 Romania intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara, conform guvernatorului BNR. In iulie, dobanda de referinta era scazuta la 5% iar la sfarsitul anului 2013 a ajuns la 4%. Potrivit articolului Equity Invest publicat pe capital.ro,  “ar fi fost de aşteptat ca leul să înregistreze o anumită depreciere în consecinţă, dar scăderea dobânzii de referinţă a avut anul trecut influenţe foarte reduse asupra monedei naţionale”.

In prima luna a acestui an, BNR a redus din nou dobanda la cheie, la 3.75%. De asemenea, ratele rezervelor minime obligatorii au fost scazute intratat incat s-au eliberat 4 miliarde de lei catre banci, suma care a crescut considerabil surplusul de lichiditati de pe piata.

Monedele regionale au fost sustinute doar de rezultatele slabe inregistrate pe piata americana a muncii. Daca zlotul si forintul au reusit sa se aprecieze putin, leul a reusit doar sa se stabilizeze.

De Admin

Un comentariu la „Leul – cea mai mare depreciere de inceput de an din ultimii 4 ani- analiza Equity Invest”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *