Lipsa de maniere ar putea sa ii coste pe pacienti viata- sustine un nou studiu. Oamenii de stiinta au monitorizat munca de 24 de ore a unei echipe de medici si au constatat ca cei care au fost supusi la nesimtire din partea pacientilor au dat dovada de servicii mai proaste.

Astfel, una din echipele de medici a fost atat de afectata de nesimtire, incat au realizat erori atat de mari ca ar fi putut rani extrem de grav un nou nascut- experimentul nu s-a realizat pe copii, ci pe masinarii. „Un nivel foarte mic de nesimtire a generat erori medicale suficient de mari incat sa afecteze siguranta unui copil nou-nascut”- sustine Peter Bamberger, unul dintre cercetatorii acestui studiu. „Medicii au fost rugati sa pregateasca o seringa, dupa care am inspectat seringa si ne-am dat seama unde este eroarea”- mai adauga acesta.

Bamberger, profesor la Universitatea din Tel Aviv, sustine ce nesimtirea din experiment a fost intentionata si nu chiar atat de grava. Ei bine, acest lucru s-a realizat pentru a mima serviciile medicale reale, in care nesimtirea si grosolania pot consta in comentarii proaste si scurte adresate medicilor si asistentelor medicale. Asadar, un specialist a fost nesimtit cu jumatate din medicii analizati care lucrau la sectia neonatala din Israel, plangandu-se despre doctorii pe care i-a intalnit in zilele in care a fost in spital.  Celelalte echipe de medici s-au confruntat cu pacienti politicosi. Apoi, expertii au analizat imaginile video pentru a evalua performanta doctorilor.

Politete in sectorul medical

Arief Riskin, profesor care a condus acest experiment a sustinut: „Acest studiu demonstreaza ca lipsa de bune maniere din partea pacientilor poate afecta extrem de mult medicii si poate avea un impact grav asupra lor, unde chiar si o mica greseala medicala poate crea pagube enorme din punct de vedere medical”. Astfel, daca ai nevoie de un medic si stii ca viata ta se afla in mainile sale, cel mai bine ar fi sa te comporti politicos si sa nu dai dovada de lipsa de bune maniere.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *