www.librariamaranatha.ro

Putini dintre noi mai acorda in zilele noastre importanta cuvenita cititului. Suntem mereu intr-o continua agitatie, mereu in criza de timp si consideram ca e o pierdere de vreme sa stai cu o carte in mana si sa citesti pret de cateva zeci de minute.

Nu e deloc asa! Cititul este foarte important si nicidecum nu reprezinta o pierdere de timp. Desi multi au mai tratat subiectul acesta, iti voi prezenta in randurile urmatoare cateva motive care demonstreaza importanta cititului.

1. Afli lucrurile cu totul altfel

Chiar daca unii considera ca pot afla aceleasi informatii pe care le-ar putea prelua dintr-o carte prin intermediul unui material audio sau video, lucrurile nu stau deloc asa.

Exista o diferenta considerabila intre ceea ce poti afla rasfoind paginile unei carti, comparativ cu vizionarea unui film care prezinta respectiva poveste. Citind te transpui practic in volumul respectiv, iti formezi o imagine personala si vezi lucrurile cu totul altfel decat le prezinta o ecranizare, care este la urma urmei o alta parere subiectiva, de aceasta data cea a regizorului.

2. Te ajuta sa te cunosti mai bine

Odata ce ti-ai format un obicei din a citi, vei ajunge sa te cunosti mai bine pe tine insuti. Fie ca apelezi la resurse crestine, la carti de dezvoltare personala sau la orice alt tip de lectura, vei gasi lucruri cu care sa te identifici, in care te vei regasi. In acest fel vei ajunge sa te cunosti mai bine pe tine insuti.

3. Iti dezvolti imaginatia

Foarte multe studii confirma faptul ca cititul are un rol foarte important in dezvoltarea imaginatiei. Nu e de mirare si justificarea este una simpla: atunci cand citesti iti creezi in minte tot felul de imagini si te identifici uneori cu diverse personaje a caror personalitate ti-o construiesti in baza celor relatate in carte.

Altfel spus, vizualizezi din propria ta perspectiva povestea spusa de randurile din carte si automat iti dezvolti imaginatia.

4. Te deconectezi de la stresul cotidian

Atunci cand simti ca tensiunea si stresul au ajuns la cote alarmante, o solutie ce poate fi foarte buna este cititul.

Lectura te poate ajuta sa evadezi din cotidian, sa te deconectezi pur si simplu, refugiindu-te in povestea citita. Uiti de stres, uiti de probleme si ai parte doar de liniste si relaxare pe parcursul lecturii.

5. Cititul imbunatateste calitatea somnului

Multi dintre noi petrecem minute sau chiar ore pe smartphone inainte de culcare. Conform unor studii recente, se pare ca acest lucru dauneaza grav odihnei. Lumina emisa de ecranele telefoanelor se pare ca face ca somnul sa fie mai agitat si nicidecum odihnitor.

In schimb, daca vei inlocui acest ritual cu cititul inainte de culcare, vei dormi mai bine, mai mult si te vei simti mai odihnit.

Pe langa toate acestea, cititul ajuta de asemenea si la dezvoltarea puterii de concentrare, intrucat ai nevoie de multa atentie atunci cand lecturezi cartea preferata. Memorezi personaje, esti atent la actiunea care se desfasoara si retii foarte multe lucruri, pentru a intelege realmente tot ceea ce transmite respectiva carte.

Unii spun ca cititul este unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care le poate avea o persoana. Avand in vedere motivele enumerate mai sus, este foarte probabil ca aceasta afirmatie sa fie adevarata.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *