Nu e nicio noutate faptul ca oamenii au dezvoltat o frica fata de roboti si formele superioare de inteligenta artificiala. Exista atat de multe tehnologii care reusesc sa faca treaba oamenilor mult mai bine decat noi insine, incat exista posibilitatea ca omenirea sa fie inlocuita de o mana robotica. Evident, dezvoltarea roboticii a facut ca oamenii de stiinta sa realizeze noi studii care abordeaza motivul real al acestei frici- aparent justificate- fata de roboti.
Astfel, un nou studiu a ajuns la concluzia ca oamenii au dezvoltat un sentiment de paranoia fata de roboti. Cercetatorii avertizeaza ca gradul de evolutie al robotilor reprezinta o amenintare destul de mare asupra omenirii, existand riscul ca robotii sa ne inlocuiasca la locul de munca, iar acest lucru ar conduce, evident, la o rata a somajului extrem de ridicata. De asemenea, potrivit specialistilor, evolutia robotilor va afecta oamenii ce apartin clasei sociale de mijloc.
Domenii afectate de roboti
In ceea ce priveste domeniul stiintific, robotii nu repezinta un lucru tocmai nou. Daca stam bine si ne gandim, stiinta este cea care a dorit ca astfel de masinarii sa evolueze si sa ajute omenirea in diferite proiecte dificile, dar cu toate acestea, nivelul de inteligenta artificiala actuala ar putea fura cateva locuri din domeniul stiintei.
Atunci cand vine vorba de arta ne-am putea gandi ca robotii nu vor avea succes. Gresit! Prin intermediul hologramelor, oamenii pot privi un concert chiar si cu un artist decedat de mult- asa cum este si cazul hologramei Tupac din anul 2012, care a „cantat” la numai 12 ani de la moartea sa.
De asemenea, un alt domeniu ce va fi amenintat de roboti este si medicina. Chiar si in prezent, masinariile reusesc sa se descurce destul de bine si fara oameni, iar tehnologia de ultima generatie este implementata deja in clinicile din statele dezvoltate economic, gasindu-se asistenti medicali robotizati care ajuta pacientii in nevoie.
Insa, potrivit specialistilor, se pare ca domeniul care nu va fi afectat de evolutia robotilor este cel legislativ: evident, un robot nu are abilitatea necesara de a judeca un om la fel de eficient pe cat o face un om adevarat.