creier

creierCercetatorii de la universitatea din Ohio din Statele Unite sustin ca au dezvoltat cel mai complet laborator pentru dezvoltarea de creier uman, reusind sa creeze un model de creier asemanator unui fetus de cinci saptamani. Creierul, care are o dimensiune asemanatoare unei radiere de creion, contine 99% din genele care ar trebui sa fie prezente intr-un creier fetal uman natural.

Rene Anand, profesor de chimie biologica si farmacologie a universitatii din Ohio, a declarat recent ca ”nu numai ca seamana cu dezvoltarea unui creier, ci diversitatea celulelor sale exprima aproape toate genele care s-ar gasi in creier.”

Creierul pe care l-au dezvoltat Rene impreuna cu echipa sa, este practic, o remodelare completa a unui creier uman fetal, insa ii lipseste numai sistemul vascular- cu alte cuvinte, toate vasele de sange. Insa restul- maduva spinarii, regiunile majore ale creierului, mai multe tipuri de celule si circuitele de semnale din creier- sunt prezente. Chiar mai mult, se pare ca neuronii si alte celule din creier reusesc sa functioneze in parametrii optimi.

Oamenii de stiinta sustin ca este nevoie de cel putin 15 saptamani pentru a creste un creier in laborator, cu o varsta care sa fie echivalenta celei de cinci saptamani a unui fetus, iar cu cat procesul va fi mai mare, cu atat mai dezvoltat va deveni si creierul.

Beneficiile creierului de laborator

Beneficiul suprem al crearii de creiere umane in laborator consta in faptul ca acesta va permite cercetarea high-tech in bolile umane, boli care nu pot fi tratate doar pe baza experimentelor realizate pe soareci.

In cazul bolilor ale sistemului nervos central, creierul din laborator va permite relizarea unor studii care ar putea conduce la gasirea unor tratamente pentru bolile degenerative, de exemplu. ”Corelatiile matematice si metodele statistice sunt insuficiente pentru a identifica cauza unei boli. Avem nevoie de un sistem experimental- avem nevoie de un creier uman.”- declara Rene Anand.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *