Romania detine foarte mult locuri incantatoare. Printre ele nu putem sa nu enumeram si statiunile de pe marginea litoralului romanesc. Aceste statiuni sunt din ce in ce mai populate de catre oameni, atat de romani, cat si de straini. Litoralul romanesc are ca limite Ucraina (in nord) si Bulgaria (la sud), Marea Neagra (la est) si podisul Dobrogei (la vest). Acesta atrage cei mai multi turisti anual, desi foarte multi se declara nemultumiti de calitatea serviciilor. Acesta cuprinde 14 localitati (Sulina, Sfantu Gheorghe, Navodari, Constanta, Lazu, Agigea, Eforie, Techirghiol, Tuzla, Costinesti, 23 August, Mangalia, Doi Mai, Vama Veche) si 15 statiuni (Gura Portitei, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Mangalia, Doi Mai si Vama Veche, acestea avand si un numar de locuitori permanenti, in timp ce Olimp, Neptun, Cap Aurora, Venus, Jupiter si Saturn sunt doar statiuni estivale, care nu prezinta locuitori in restul anului.)
Olimp este una dintre aceste sase statiuni balneoclimaterice care nu are o populatie de baza permanenta. Aceasta se afla in arealul padurii Comorova, in raza municipiului Mangalia, de care apartine din punct de vedere administrativ. Distanta dintre Olimp si Mangalia este de sapte kilometri.
Olimp a intrat in circuitul turistic in 1972. In acea perioada, statiunea era mai mult vizitata datorita curelor heliomarine, pentru tratarea unor afectiuni posttraumatice, endocrinice, reumatismale, ginecologice, dermatologice, respiratorii etc. Datorita aplicarii curelor Anei Aslan, statiunea era cunoscut si turistilor straini.
In perioada anilor comunismului, Olimpul are o statiune foarte scumpa, de lux, rezervata nu doar oamenilor cu bani, ci mai ales celor care erau sus pusi, precum secretari generali ai Partidelor comuniste occidentale ori intelectuali occidentali comunisti care soseau aici la invitatia lui Nicolae Ceausescu. In prezent, statiunea a decazut de la acel nivel, cei care vin aici cautand mai mult linistea si relaxarea, decat foarte multe activitati.
Olimpul este cartier (statiune balneoclimaterica) al orasului Mangalia, insa nomenclatorul administrativ al localitatii il socoteste gresit ca fiind un sat. Acest lucru nu este posibil, deoarece, din punct de vedere geografic, statiunea nu este o localitate permanent locuita.
Statiunea Olimp dispune de o faleza inalta care prezinta o frumoasa panorama asupra Marii Negre. Plaja de aici prezinta doua caracteristici: partea de sud este mai ingusta si este marginita de o faleza destul de inalta. In continuare se afla o portiune de plaja salbatica, intre Olimp, Tuzla si 23 August, care este mai putin frecventata de catre turisti, cu exceptia grupurilor de nudisti, plaja de aici fiind neamenajata, dar mai lata.