Smartphone
Smartphone

Rusia intentioneaza sa se elibereze de iOS si Android. Razboiul Rece s-a incheiat in anii `90, insa Rusia continua sa lupte sa se elibereze de influenta americana, chiar si in sectorul tehnologiei. Ministrul tarii anunta ca doreste sa creeze o alternativa la sistemele de operare iOS si Android. De aceea seful statului rus a cerut Guvernului sa ia in calcul un sistem de operare in house, adica productie proprie.

Intre timp, o alta companie ruseasca este in curs de dezvoltare a unei unitati centrale proprii. Potrivit ziarului financiar rusesc RBC, Minsterul Comunicatiilor al tarii a inceput proiectul de inlocuire a acestor doua sisteme de operare. Nikolai Nikiforov a incheiat un acord cu compania finlandeza Jolla, pentru a crea un sistem de operare rusesc. Obiectivul este ca aceasta interfata pentru smartphone made in Russia sa cucereasca 50% din piata pana in 2025. Interfata s-ar inspira din Sailfish OS, un sistem de operare deschis, care echipeaza deja smartphone-urile produse de Jolla.

Android detine 81% din cota de piata a sistemelor de operare din Rusia, in timp ce iOS detine un procent de 15%. Sailfish OS are, in prezent doar 0,5% din cota de piata, cu mult sub cota pe care o inregistreaza Windows Mobile si Blackberry. Lucrul interesant al acestui nou sistem de operare consta in faptul ca se poate crea un software propriu, eliminand orice legaturi cu Statele Unite, determinand, astfel, ca Sailfish sa fie viitorul pietei rusesti.

Alti actori care ar urma sa participe la proiect: editorii rusi Yandex – motor de cautare- si Alt Linux – un sistem de operare liber pentru computer. Cei trei actori s-au intalnit la data de 14 mai pentru a discuta despre aspectele tehnice ale proiectului.

Compania este formata in jurul unui nucleu de fosti angajati de la Nokia, care au decis sa paraseasca sistemul de operare MeeGo al celebrei companii. Acestia au plecat pentru a lucra exclusiv in favoarea dezvoltarii sistemului Microsoft pe smartphone-uri.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *