M-am gandit ca astazi sa va scriu cateva curiozitati din lumea medicala, la care medicii au gasit si raspunsuri, astfel incat sa intelegem si noi ce se intampla de fapt. Te gandesti ca sunt lucruri care te-ar plictisi? Nu te-ai intrebat niciodata de ce albesc oamenii? Sau de ce bebelusii isi schimba culoarea ochilor dupa nastere? Daca poate mi-ai zice ca nu ti-ai pus niciodata astfel de intrebari, probabil macar acum in timp ce citesti ce scriu incepi sa ti le pui.

Mi-ar placea sa incep cu culoarea ochilor bebelusilor, care pana sa ma interesez, chiar nu intelegeam de ce se schimba sau cum anume se intampla acest fenomen. Culoarea ochilor este rezultatul celulelor pigmentare sau melanocite ale irisului. Celulele acestea produc un pigment brun numit melanina (acesta este pigmentul care da culoare pielii, blanii si parului). Atunci cand exista multe melanocite, irisul este unul brun sau negru. Fara melanocite, irisul devine gri-albastrui, adica are culoarea celulelor irisului vazut prin transparenta.  Un strat subtire de melanocite confera culoarea galbena. Combinata cu albastrul irisului, rezulta toate nuantele de verde.

Atunci cand se nasc, bebelusii au deseori ochii albastri deoarece irisul lor nu contine melanocite. Mai tarziu, melanocitele produc pigmentii lor si irisul incepe sa isi schimba culoarea. Interesant, nu? Mie una mi s-a parut foarte interesant si a fost una din intrebarile la care mi-a placut sa gasesc un raspuns.

O alta problema care pot sa zic ca m-a preocupat a fost albirea parului. Nu reuseam sa inteleg cum se produce acest fenomen si de ce. Albirea parului, numita canitie, de catre specialistii, este, dupa cum toata lumea stie si toata lumea se teme de ea, unul dintre primele semne ale imbatranirii. Culoarea parului si a pielii este rezultatul melaninei, un pigment produs de celulele pielii. Canitia sau cum ii zicem noi, albirea parului, apare atunci cand celulele parului inceteaza sa mai produca aceasta melanina.
Albirea parului poate sa depinda totodata si de factori genetici. Ea poate sa apara mai devreme la unele persoane si este aproape absenta la amerindieni.

Sper ca am reusit macar sa iti raspund la cateva intrebari care te preocupau si sper ca esti si tu, la fel de curios sau curioasa ca mine in aflarea altor lucruri interesate. Spor la citit!

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *