Sistemul eCall

Modernul isi spune cuvantul din ce in ce mai mult astfel ca romanii se pot folosi mai nou de un sistem de urgenta cu apelare rapida pentru salvare in caz de accident. Masinile implicate in accidente vor putea suna singure catre unitatile de salvare. Asta implica desigur o dotare la autoturism, un sistem complex ce ajunge ca investitie la suma de 100 de euro.

Se numeste eCall si poate salva vieti. Mult mai important este ca fiecare secunda conteaza. Sa presupunem ca in urma unui accident pasagerii din autoturism sunt inconstienti astfel ca nu vor putea suna atat de repede la 112 decat daca au norocul unor martori. Un caz recent de acest gen a facut ca un tanar sa ramana blocat in masina contorsionata pe un camp timp de 24 de ore pana cand familia l-a gasit. Dar norocul nu functioneaza totdeauna.

Cum functioneaza. Practic sistemul este ca si un telefon mobil si se conecteaza in interiorul bordului, facand legatura cu airbag-urile. In cazul unui accident se activeaza airbag-urile si implicit acest sistem. Prin GPS se se repereaza locul accidentului, numarul de pasageri si se apeleaza automat la servicul de salavare. Ce se intampla cand nu se activeaza airbag-urile. Sunt destul de frecvente aceste cazuri insa chiar si asa sistemul eCall se activeaza singur, fie manual. Impactul masinii este cel care aduce si declansarea alarmei.

Un astfel de sistem este vital. Ajuta mai mult decat credem si in plus ca o mandrie pe plan international Romania este printre primele 9 tari care au finalizat acest proiect. Intreaga operatiune a costat 770,000 de euro insa merita si ne claseaza pe o treapta mai inalta in ceea ce priveste modalitatea de actionare in caz de impact. Si daca ne-am grabit sa aducem acest sistem inca nu este functional caci operatorii de telefonie mobila au nevoie de inca un an pentru a pune la punct functionalitatea sistemului.

Articole create 606

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus