Si eu vorbesc mult cu mine. Ma ajuta sa imi mentin concentrarea asupra activitatii pe care o fac, imi creste capacitatea de memorare si, chiar mai importat decat atat, productivitatea este mai mare. Dar, vorbesti si tu de unul singur asa ca mine? Nu este un lucru rusinos ci, din contra, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care vorbesc singuri sunt, de fapt, genii…. si nu nebuni!

Psihologul Gary Lupyan a realizat un experiment, avand 20 de voluntari ca subiecti de studiu. Astfel, omul de stiinta a aratat o serie de obiecte voluntarilor intr-un supermarket si i-a rugat sa tina minte ceea ce a aratat. Jumatate dintre ei au fost rugati sa repede obiectele, in timp ce cealalta jumatate a ramas tacuta. La sfarsit, s-a dovedit ca cei care au murmurat numele obiectelor au putut gasi obiectele din nou mult mai repede, comparativ cu celalalt grup.

„Tot timpul mormai ceva din gura atunci cand caut un anumit lucru intr-un supermarket”- sustine Gary Lupyan. Aceasta experieneta personala este cea care l-a determinat pe psiholog sa mearga pana la capat cu acest studiu.

A vorbi de unul singur inseamna o stimulare a memoriei

Atunci cand vorbesti de unul singur- sau cu tine- mecanismul senzorial devine activat. Astfel, acest lucru este mai usor pentru memorie din moment ce poti vizualiza cuvantul. De asemenea, faptul ca vorbesti cu tine insuti te ajuta sa te concentrezi mai bine pe o anumita sarcina, si te ajuta sa identifici anumite lucruri mult mai repede.

In plus, vorbitul de unul singur este o actiune care clarifica gandurile- fiecare dintre noi are propriile ganduri. Cele mai multe au sens, in timp ce altele nu. Astfel de ganduri nu pot fi impartite cu alte persoane si de aceea este sanatos sa le auzi tu cu voce tare, direct dela tine pentru tine.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *