Inca de la inceputul timpurilor, omul a incercat sa afle ce anume sa intampla cu noi dupa moarte. Acum insa, exista o carte care analizeaza anumite ritualuri misterioase de dupa moarte ce au avut loc de-a lungul istoriei, de la incinerare- care este o practica folosita de peste 22.000 de ani, la inviere cuantica- care ar putea fi metoda ce ne poate reinvia pentru totdeauna. Aceasta idee are la baza „o cantitate infinita de timp, in care orice e posibil” dar si ideea ca am putea reaparea pe Pamant in viitor, ca si cum nu am disparut niciodata.

Ei bine, aceasta carte este una din multele care abordeaza acelasi subiect si prezinta exemple de ritualuri de inmormantare dar si alte credinte. Astfel, cartea lui Clifford A. Pickover, „Death and the afterlife” (Moartea si viata de dupa moarte), este scris de omul de stiinta care, de asemenea, lucreaza la Centrul de Cercetare al IBM Thomas J Watson din New York. Prin intermediul acestei carti, autorul prezinta o serie de diagrame ce tin de evolutia acestor ritualuri de-a lungul mileniilor.

Reinviere cuantica

Ideea de reinviere cuantica este discutata in cartea sa si de catre fizicianul Katherine Freese. Aceasta este de parere ca reinvierea cuantica ar putea sa ne astepte pe noi toti si, daca ar fi posibila, aceasta ar putea lua forma de creier „Boltzmann”- creier constient de sine, plutitor in spatiu. In timp ce acest lucru ar putea fi putin probabil de a se intampla si, de asemenea, exista sanse slabe de a se fi intamplat in cei 13.7 miliarde de ani de existenta a Universului, exista oameni de stiinta care chiar cred in acest proces.

„Oamenii au nevoie de a da un sens al lumii si vor continua, cu siguranta, sa foloseasca atat logica cat si gandirea mistica pentru a explica reinvierea”- explica Freese. La acest lucru, Pickover adauga: „Ce modele si conexiuni vom vedea in progresele secolului XXI? Cum vom continua sa facem fata cu moartea- sau sa excludem total moartea- in viitor? Ritualurile si miturile noastre sunt, cel putin, o serie de modele fascinante ale intelegerii umane si de creativitate, fiind de asemenea, si o modalitate prin care putem sa ne intelegem unul pe altul sau sa invatam despre ceea ce inseamna cu adevarat <sacru>”.

Poate creierul nostru si evolutia culturala functioneaza intr-un mod in care ne predispune sa credem in suflete, spirite si viata de dupa moarte, pentru a incuraja uniunea dintre comunitate si spiritul de pace, astfel incat sa putem sa abordam altfel decesul unui membru al familiei, de exemplu. In plus, motivul pentru care fascinatia noastra fata de moarte si rutualurile ce tin de aceasta ne atrage atat de tare tine de ideea ca ne dorim sa descoperim care este esenta naturii noastre.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *