Nu e nici un secret ca soferii incepatori sau tinerii prezinta un risc mai ridicat de accidente fata de soferii mai experimentati. Printre cele mai frecvente greseli ce le fac acestia cand sunt la volan se numara urmatoarele:
Isi lasa usor distrasa atentia. Fie cu telefonul, fie cu schimbatului postului de radio sau a melodiei, fie cu mancat, fumat sau altele. Aceste distrageri ale atentiei adesea rezulta in adevarate tragedii.
Isi asuma mult prea multe riscuri. De multe ori incepatorii sunt panicati la volan, uita sa mai fie atenti la toate indicatoarele si semnele, schimba benzile de circulatie fara sa se asigure si uneori chiar faca aceste lucruri cu ignoranta si asumandu-si riscuri inutile. Din nou acest lucru poate sa rezulte in tragedii.
Conduc cu viteza. Fiecare dintre noi are sau a avut la inceput mania vitezei. In cazul tinerilor insa, acest fenomen este tot mai frecvent, intrucat nici nu constientizeaza exact cum condusul cu viteza le afecteaza capacitatea de reactie si timpul de franare. Chiar si in zone rezidentiale accelereaza inutil, considerand ca drumul este liber fara a constientiza ca in orice moment poate iesi o persoana sau o alta masina in calea lor.
Nu pastreaza distanta suficienta fata de celelalte masini din trafic. Chiar si la o viteza de 40-50 km/h, a nu pastra o distanta corespunzatoare poate rezulta in accidente, nu neaparat cu victime, dar cu pagube materiale.
Conduc fara centura de siguranta. Orice sofer stie ca oricat de prudent ar fi, poate sa nu fie el cauza accidentului ci un alt participant la trafic. Din acest motiv si pentru protectia personala este obligatorie purtarea centurii de siguranta, pe care insa majoritatea tinerilor o evita.
Isi aleg masini scumpe si nu stiu sa le intretina. Stilul de condus al unui incepator se finiseaza treptat, odata cu acumularea de experienta. Daca unii incep pe autoturisme nu tocmai noi, la care spre exemplu pot aparea probleme cu EGR-ul, directia, pompa de alimentare, directia, transmisia sau altele, aceste defectiuni pot insa sa apara si in cazul autoturismelor noi. Piesele auto si intretinerea unui autovehicul este destul de costisitoare, se poate vedea un pret pentru un EGR de tipul 03L131512DQ aici. Nu este o piesa pentru care sa faci aceeasi investitie foarte frecvent.
O alta greseala pe care o fac incepatorii este ca nu stiu sa gestioneze bine situatiile de urgenta. Desigur, acest lucru vine odata cu experienta; in situatii in care trebuie sa faca manevre rapide si precise pentru a evita un accident iminent, majoritatea intra in panica, nu franeaza la timp, trag prea tare de volan si asa mai departe. Aceasta lipsa de experienta ii face mai predispusi la riscuri de accidente.
Toate aceste greseli in condus si nu numai pot fi insa intalnite nu doar la incepatori. Chiar si soferi cu multa experienta in condus le mai comit uneori, insa in cele mai multe cazuri aceste erori ce pot avea ca rezultat adevarate tragedii sunt prezente la soferii tineri si incepatori. De aceea se recomanda un stil de condus cat mai prudent pentru inceput, o conduita corespunzatoare in trafic, dar si foarte multa atentie.